Wykonanie
Kawa dobra jest i basta.
Espresso o poranku,
cappuccino z koleżanką, latte w ciepłym domu przy kominku. O ile
espresso wcześnie rano ratuje życie, stawia cały świat na nogi, budzi wszelkie uśpione zdolności i chęci - w natłoku obowiązków nie ma ochoty na zbędne dodatki, to popołudniowe latte lubi być dopieszczane. W
sumie robi się z tego latte deser, a nie
kawa. Ale czy komuś to przeszkadza. W końcu po całym dniu na noga należy się nam chwila relaksu i błogostan deserowy.
Składniki:4 łyżki
musu jabłkowegoszczypta
cynamonu1
laska waniliipodwójne
espressomleko 3,2 %100 ml kremówki
cukier muscovadoPrzepis:- Do
musu jabłkowego dodajemy
cynamon i ziarna
wanilii. Dokładnie mieszamy i wykładamy mus na dno szklanek. Dociskamy lekko, aby nie było dziur.-
Mleko lekko podgrzewamy i spieniamy.- Kremówkę ubijamy na sztywno.- Do musu wlewamy spienione
mleko, następnie
espresso. Wierzch dekorujemy ubitą kremówką i posypujemy
cukrem muscovado.- Oczywiście deser jemy łyżką, nabierają z każdej warstwy po troszeczkę.Smacznego :)