ßßß Cookit - przepis na Kawa mrożona

Kawa mrożona

nazwa

Składniki

Wykonanie

Gdzieś w sieci znalazłam zdjęcie kawowych kostek. Ponieważ akurat był upały, od razu je przygotowałam. W weekend bardzo spontaniczny wyjazd nad jezioro. Mąż wyjąć termos i zapytał, czy robimy kawę. Pomyślałam, że jest zbyt gorąco na tę prawdziwą, ale na mrożoną w sam raz. Wrzuciłam kostki do termosu, zalałam zimnym mlekiem, dodałam odrobinkę cukru (bo mąż tak lubi) i już. Nad jeziorem okazało się, że kawa jest fantastyczna. Chyba najlepsza jaką kiedykolwiek piliśmy.
Składniki:
dobre espresso
mleko
cukier (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zaparzoną, ostudzoną kawę przelewamy do foremek na lód. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Kostki kawowe wrzucamy do termosu (ilość w zależności od upodobań, ale zbyt mało skutkuje napojem mlecznym z kawowym posmakiem) i zalewamy zimnym mlekiem. Dodajemy drobinę cukru (opcjonalnie) i mieszamy. Pakujemy do kosza i piknikowego i w drogę. Przed samym nalaniem warto jeszcze raz dobrze wstrząsnąć termosem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/06/Kawa-mrozona.html