Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj kolejna odsłona
owocowego latte po
bananowym latte .Tym razem proponuję Wam bardzo delikatną
kawę z nutą
malin. Użyłam suszonych
malin, jeśli jednak ich nie macie, są inne sposoby - opisałam je na końcu przepisu.
Zapraszam!Składniki:100 ml
espresso zaparzonego z suszonymi
malinami1 łyżka suszonych
malin200 ml
mlekacukierWykonanie:
Espresso możemy przygotować tradycyjnie, nie z ekspresu, a z filtra do
kawy. Wtedy razem z
kawą wsypujemy również
maliny do filtra.
Mleko spieniamy w spieniaczu (lub ubijamy trzepaczką ciepłe
mleko). Do szklanki wlewamy
mleko, następnie delikatnie
kawę, dosładzamy do smaku.
Kawę malinową można przygotować również z
syropem malinowym, pod warunkiem, że jest on domowy. "Kupne" posiadają substancje konserwujące, dzięki którym
mleko może się nam ściąć i postaną nie apetyczne grudko-wiórki. W sezonie na
maliny można przygotować również mus z
malin (przetrzeć go przez sitko) i dodać do
kawy :-).Smacznego!