Wykonanie
Składniki na
biszkopt:6
jajek200 g
cukru3 budynie
waniliowe lub
śmietankowe1 czubata łyżka
kakao1 czubata łyżka
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od
żółtek.
Białka lekko ubić i partiami dodawać
cukier, ciągle miksując. Kiedy
białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku. Dodać przesiane ze sobą
mąkę,
kakao, budynie i
proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę o wym. ok. 25x40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony i dobrze ostudzony
biszkopt przeciąć na pół tworząc 2 cienkie blaty.Składniki na prażony
słonecznik:300 g łuskanych
ziaren słonecznika2 łyżki
masła2 łyżki
cukruMasło rozpuścić z
cukrem na patelni, dodać
słonecznik i prażyć, ciągle mieszając, aż
słonecznik się zezłoci. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony
słonecznik może być posklejany, ale to nie stanowi problemu. Pukając lekko łyżką rozłupać go na sypkie ziarna.Składniki na masę:1 kostka
masła, w temperaturze pokojowej1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub 1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego ugotowana w wodzie przez ok.3 godz.)3/4 porcji prażonego
słonecznikaMasło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce masy kajmakowej. Do gotowej masy dodać prażony
słonecznik i wymieszać.Na blat
biszkoptu wyłożyć połowę masy i przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy, wyrównać i posypać pozostałym
słonecznikiem. Odstawić do lodówki aby masa stężała.Smacznego!