ßßß Cookit - przepis na Słonecznikowiec - niesamowicie pyszne ciasto!

Słonecznikowiec - niesamowicie pyszne ciasto!

nazwa

Wykonanie

Składniki na biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka lekko ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane ze sobą mąkę, kakao, budynie i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę o wym. ok. 25x40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przeciąć na pół tworząc 2 cienkie blaty.
Składniki na prażony słonecznik:
300 g łuskanych ziaren słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Masło rozpuścić z cukrem na patelni, dodać słonecznik i prażyć, ciągle mieszając, aż słonecznik się zezłoci. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony słonecznik może być posklejany, ale to nie stanowi problemu. Pukając lekko łyżką rozłupać go na sypkie ziarna.
Składniki na masę:
1 kostka masła, w temperaturze pokojowej
1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowana w wodzie przez ok.3 godz.)
3/4 porcji prażonego słonecznika
Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce masy kajmakowej. Do gotowej masy dodać prażony słonecznik i wymieszać.
Na blat biszkoptu wyłożyć połowę masy i przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy, wyrównać i posypać pozostałym słonecznikiem. Odstawić do lodówki aby masa stężała.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2014/01/sonecznikowiec-niesamowicie-pyszne.html