ßßß
Muffinki na słono to świetna przekąska w ciągu dnia.Składniki na 12 szt.:120 g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach100 g szynki, pokrojonej w kostkę1,5 szkl. mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki masła, roztopionego1/2 szkl. mleka2 jajka1/2 łyżeczki ziół prowansalskichpo 1/2 łyżeczki soli i pieprzuWymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła. Roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem oraz masłem. Mokre składniki dodać do suchych i dość niedbale wymieszać. Do ciasta dodać starty żółty ser i pokrojoną szynkę, wszystko ponownie wymieszać. W formę do muffinek włożyć papilotki, napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C