Wykonanie
Ryba są zdrowe to każdy wie.Chociaż my za nimi nie przepadamyto od czasu do czasu należy zastąpić kapsułki prawdziwą Omegą :)
Pstrąg w
pietruszce z dodatkiem
czosnku i
cytrynyDanie dla 2 osób:2
tuszki surowego, wypatroszonego i oczyszczonego
pstrągapęczek
natki pietruszki, posiekanej3-4 ząbki
czosnkusok z połowy
cytrynykilka plasterków
cytryny700 g
ziemniakówkilka łyżek
oleju rzepakowegoprzyprawa do ziemniakówRybę dokładnie oczyścić i umyć. Każdy bok
ryby ponacinać ukośnie kilka
razy.Oprószyć
solą i
pieprzem.
Pietruszkę, posiekany
czosnek,
sok z cytryny i 2 łyżki
oleju wymieszać ze sobą. Taką papką natrzeć
rybę wewnątrz jak i w nacięciach. Do środka
ryby włożyć plasterki
cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać każdą
rybę 1 łyżeczką
oleju i przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Tak przygotowaną
rybkę włożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby się przegryzła.
Ziemniaki obrać i pokroić na "ćwiartki", włożyć do miski, wymieszać z 2 łyżkami
oleju i posypać
przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowane
ziemniaki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st.C z termoobiegiem przez ok. 1 godz. razem z
rybą. 20 minut przed końcem pieczenia
rybkę odkryć z folii, aby się przyrumieniła.