Wykonanie
Ciasto do popołudniowej kawy? Dawniej to był taki mój mały rytuał. Jednak wraz z upływem czasu, pod wpływem zmian w diecie i zmiany nawyków żywieniowych, trzeba było zrezygnować z tego nawyku. Nie mówię, że zdrowa dieta nie może zawierać ciast i
słodyczy. Może, ale oczywiście w odpowiednich ilościach. Raz na jakiś czas na pewno nikomu nie zaszkodzi :)przepis na blachę o wymiarach 21cm x 35cm
3 szklanki
mąkiszklanka
cukru5
żółtekmasło2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
białek3
jogurty greckie (opakowanie po 350g)2 budynie
śmietankowecukier do smaku
Mąkę przesiej, dodaj
proszek do pieczenia,
cukier,
żółtka oraz
masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieć gładkie ciasto. 1/3 ciasta zamroź, a pozostałą część włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj masę
jogurtową.
Białka przelej do misy miksera, dodaj
cukier i
sól, a następnie ubij pianę sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj powoli
jogurty greckie. Na koniec dodaj proszek budyniowy i delikatnie wymieszaj.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5cm grubości i wyłóż nim blachę. Na ciasto przełóż masę
jogurtową, posyp ją startym
ciastem.Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Podawaj po wystudzeniu.Smacznego :)