Wykonanie
To przestępstwo kopiować czyjąś pracę i nie podawać źródła. Strasznie mi przykro, ale nie potrafię go już odnaleźć, tego źródła :( Gdyby ktoś, ślepym trafem, wpadł tutaj i rozpoznał własne dzieło, proszę się pod nim podpisać. Ja tylko zważyłam proporcje podane w filiżankach i udostępniam Wam, bo to absolutne zdrowie i to na deser :)Ciasto:200 g
orzechów włoskich, zmiksowanych100 g
suszonych daktyli, zalanych wrzątkiem na noc80 g
cukru kokosowego1/3 szklanki ziaren kakaowca, zmiksowanych2 czubate łyżki surowego
kakao1/3 szklanki niełuskanych nasion konopnych, zmiksowanych
Masa:200g
orzechów nerkowca, zalanych wrzątkiem na noc150 ml
śmietanki kokosowej lub
śmietany 36%2 czubate łyżki
oleju kokosowego extra virgin1/4 szklanki
syropu klonowego1 łyżka inuliny ( w oryginale lecytyna)ziarenka z 1
laski wanilii1 szklanka wydrylowanych
wiśniOdlać
wodę z
daktyli i zmiksować z
cukrem i
kakao. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz krótko zmiksować. Papier do pieczenia wysmarować tłuszczem i przykleić (natłuszczoną stroną) do tortownicy o średnicy 24 cm. Wyłożyć dno masą podwyższając na bokach. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.
Nerkowce dokładnie odsączyć na sitku. Zmiksować na bardzo gładka masę z
wanilią i stopniowo wlewaną
śmietanką. Dodać
olej kokosowy,
syrop, inulinę i jeszcze raz krótko zmiksować. Przełożyć masę na schłodzony spód i powciskać
wiśnie. Ciasto przykryć szczelnie folią do żywności i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podać posypane wiórkami
czekolady.