Wykonanie
Figa z
jabłkiem to bardzo zgrana para.
Jabłko musi być lekko kwaśne, zwarte, nie rozpadające się. Za to
figa dojrzała, mięciutka, bo tylko taka jest kwintesencją
słodyczy. Wmieszane w ciasto ziarenka
figi oblepiają kawałki
jabłek i powstają placuszki, które strzelają rozkosznym smakiem :)Składniki na 10 placuszków:1 średnia antonówka, starta na grubej tarce1
figa, w kosteczkę2 łyżki
mąki4 łyżki
jogurtu naturalnego, typ grecki1
jajkopół łyżeczki
kardamonupół łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaolej kokosowy do smażeniaWszystkie składniki wymieszać. Rozgrzać
olej kokosowy i kłaść placuszki dużą łyżką (jedna łyżka to jeden placuszek). Od razu zmniejszyć ogień. Obrócić dopiero wtedy, kiedy zaczną robić się kratery.