ßßß
Ten przepis pojawi się jeszcze raz, kiedy pojawią się świeże figi. Dzisiaj z suszonymi, bo jestem niecierpliwa. Taki racuch to spora dawka wapnia, błonnika i smaku. Nie przechodź obojętnie i zrób ciasto jeszcze dzisiaj.Rano jak znalazł, chyba, że w nocy kogoś bardzo zassie ;)Składniki na 20 racuszków:4 malutkie jabłuszka, geneva lub papierówka, obrane i starte na dużej tarce250 g ricotty (użyłam miękkiej, z Lidla)1 i 1/3 szklanki mąki (około 170 g)4 suszone figi, w kosteczkę4 żółtka od zielononóżki (lub dwa duże)4 białka, od tych samych kurekszczypta gałki muszkatołowej lub cynamonuzmielone wiórki kokosowe, do posypaniałyżeczka masła klarowanego, do smażenia
Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z jajkami, ricottą, figami i stopniowo dodawać mąkę. Na końcu, delikatnie, wmieszać pianę z białek. Doprawić gałką lub cynamonem. Rozgrzać masło na dużej patelni. Kłaść łyżką ciasto formując kształt racuszków. Smażyć na złoto z obydwu stron. Podać posypane zmielonymi wiórkami.