Wykonanie
Marchewka to nie tylko baza do surówek, jarzynek czy składnik
włoszczyzny do zupy. Można z niej wyczarować naprawdę mnóstwo super dań, także na słodko. Zawsze chciałam zrobić
młode marchewki w glazurze miodowej i dzisiaj są.
Marchewki są dobre na oczy i skórę.
Miód dodaje im smaku i blasku. Szybko, smacznie i tanio :-)
Składniki:pęczek
młodych marchewek2-3 łyżki
mioduolejkilka kropel
soku z cytrynyświeża
natka pietruszki lub świeży
koperekPrzygotowanie:Myjemy
marchewki bez obierania ze skórki. Gotujemy na parze ok. 5 do 8 minut (muszą lekko zmięknąć, ale zostać zwarte). Czas gotowania również zależy od wielkości
marchewek. Po prostu trzeba uważać by nie przegotować i by nie zrobiła się papka. Ugotowane
marchewki jeszcze delikatnie odsączamy i obsmażamy na
oleju z dodatkiem
miodu i kilku kropli
soku z cytryny. Trwa to chwilkę,
marchewki pokryją się
miodową glazurą. Podajemy od razu jako dodatek do obiadu. U mnie dziś z kotletem z
dorsza i młodymi
ziemniakami.Smacznego :-)