ßßß Cookit - przepis na jogurtowo - śmietanowe lody cytrynowe

jogurtowo - śmietanowe lody cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Joł!
Nooo, ciepło jakby, lato chciałoby się rzec, no to i lody zajadamy. Mam swoje najukochańsze, marki nie zdradzę, bo i po co....uważam, że są fantastyczne, najlepsze, naj! Moje, nie sięgają im nawet do połowy patyczka, ale cóż począć.....takie domowe też dobre ;p
Zrobiłam lody cytrynowe, najprostsze jakie są, jakie można w ogóle zrobić, bez maszynki, bo nie posiadam, choć obiecuję sobie takową zakupić, ale jakoś nie pamiętam o niej nigdy.....................
Nie jestem pewna czy moja propozycja Wam posmakuje, jeśli ktoś się skusi, bo wyszły dosyć kwaśne,
ale ja takie kocham <3 nie znoszę TYCH łamiących zęby od nadmiaru cukru, a TAKIE mogę żreć bez końca.
Dałam je do posmakowania Mojemu, ale nie powiedziałam w sumie co i jak i bardzo mu smakowały.....bo ON nie bardzo za takimi lodami przepada, powiedziałabym, że nie istnieją INNE smaki, liczą się tylko te naprawdę czekoladowe ;p No to po te sięgnął sam nie wiedząc, czego może się spodziewać....no i opitolił foremkę szybciej ode mnie :D
I teraz tak. Myślałam o jakim musie owocowym by złapać kwaskowatość ów lodów, ale w sumie dałam sobie spokój....Lody są pyszne - dla mnie - jak trochę odleżą po wyjęciu z zamrażarki, wówczas kremowość śmietanki jest wyczuwalna, co za tym idzie, fajnie łamie smak cytryny.Konsystencją przypominają trochę sorbet, tak btw ;)
Przygotowanie: 10 minut
Koszt: kilka złotych
Składniki:
200 -250 ml jogurtu naturalnego
150 ml śmietany 30 %
sok z dwóch cytryn + skórka z cytryn
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieszczam w wysokiej misce, pamiętając o tym, by zarówno jogurt jak i śmietana były mocno schłodzone. Miksuję chwilę do momentu aż składniki się połączą.
Otrzymaną masę wlewam do foremek, wkładam do zamrażarki na kilka godzin.
Po wyjęciu, by łatwiej można było je wyjąć, wkładam formę do gorącej wody ;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2015/06/jogurtowo-smietanowe-lody-cytrynowe.html