Wykonanie
Te drożdżówki obiecałam Łukaszowi już jakiś czas temu. Powoli zaczął się niecierpliwić i wypominać mi, że nie dotrzymuję obietnic. Dziś się zmobilizowałam, zakasałam rękawki i mu je upiekłam. Był w siódmym niebie. To przepis dla wielbicieli batonów Snickers.Składniki (12 rogalików):
ciasto drożdżowe wyrastające pod
wodą12 łyżeczek
kremu czekoladowego12 łyżeczek
masła orzechowego12 łyżeczek kajmaku (1/2 puszki)1/2 szklanki
orzechów ziemnych1/2 łyżeczki
soli morskiej gruboziarnistej1
żółtko3 łyżki
mlekaPrzygotowujemy
ciasto drożdżowe (z podanych składników powstanie 12 rogalików).Gotowe przenosimy na oprószoną
mąką stolnicę, rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 12 "trójkątów". Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce
kremu czekoladowego, kajmaku i
masła orzechowego (kremy możecie zrobić sami lub kupić gotowe w sklepie). Zwijamy rogaliki. Każdą drożdżówkę smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypujemy pokruszonymi
orzechami wymieszanymi z
solą.
Bułki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.