Wykonanie
Ciasteczka "palce lizać". Gdy byłam mała moja mama piekła je co sobotę, tak bardzo wszyscy je lubiliśmy. Przygotowuje się je bardzo szybko. Jeśli nie jesteście zwolennikami
marmolady, możecie wypełnić rogaliki
owocami lub
kremem czekoladowym (w tym przypadku musicie dość mocno skleić brzegi
ciastek, bo
czekolada lubi wypływać i się przypalać).Składniki (32 (pulchniejszych) - 40 (bardziej kruchych) rogalików):ciasto krucho-
drożdżowemarmolada wieloowocowaponadto
cukier puderPrzygotowujemy ciasto krucho-
drożdżowe na słodko (ilość składników bez zmian).Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 części (w zależności od tego jak puchate chcemy
mieć rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na kształt koła (można odrysować za pomocą noża kształt od dużego talerza, wtedy wszystkie
ciasteczka będą do siebie podobne). Z kolei koła dzielimy na 8 równych części. Na środku każdego trójkąta układamy po łyżeczce
marmolady. Zwijamy rogaliki.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut. Gotowe, całkowicie wystudzone obficie oprószamy
cukrem pudrem.