Wykonanie
13 września 2015
Przepyszny dodatek do obiadu. Tak przygotowane
ziemniaki są lekko słodkie (naturalnie), pikantne (dzięki niteczkom
chili) i aromatyczne (dzięki
ziołowym dodatkom). Nie wymagają wcześniejszego obgotowywania.
Nitki chili znajdziecie w sklepie SKWORCU .
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z NITKAMI
CHILISkładniki:
ziemniaki (u mnie około 10 sztuk)4 małe
cebule1 łyżeczka posiekanego
tymianku1 łyżeczka posiekanego
rozmarynu1 łyżeczka nitek
chiliszczypta
soli morskiejszczypta
pieprzu3 łyżki
oliwy z oliwekNiewielkie
ziemniaki (najlepiej kupić takie zapakowane w siatkę, wstępnie opłukane, dzięki
czemu widać, czy
ziemniak jest gładki, bez zmian na powierzchni) myjemy i tniemy na 4 części.
Cebule obieramy i również dzielimy na ćwiartki.
Zioła siekamy drobno. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy
zioła,
ziemniaki,
cebulki,
nitki chili,
sól i
pieprz. Dolewamy
oliwę i mieszamy, żeby
ziemniaki równomiernie pokryły się tłuszczem. Zapiekamy całość około 30 minut lub nieco dłużej (do miękkości) bez przykrycia.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.