Wykonanie
Tarta jest słodkością, którą można tworzyć na różne sposoby. Więc i my staramy się odkrywać
magię tego ciasta poprzez łączenie smaków. Tym razem wybrałam klasyczny spód ze zwykłych
herbatników, masę
śmietankową oraz
owoce lata z odrobiną marcepanu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje ;)Produkty:Na spód:300 g
herbatników petit beuere120 g
masłaNa masę:250 g
sera mascarpone200 ml
śmietanki 30% lub 36%3 łyżki
cukruPonadto:
owoce(jakie lubicie)masa marcepanowaEtapy przygotowania:Lekko połamane
herbatniki dokładnie rozgnieć na biały proszek ( najlepiej przy pomocy malaksera lub blendera), dodaj do nich roztopione
masło i wymieszaj.Formę do tarty(ok.26cm) wysmaruj odrobiną
masła i posyp
bułką tartą, a następnie wyłóż na nią masę z
herbatników i dokładnie rozprowadź po bokach. Wstaw do lodówki na 2h w celu ujednolicenia sie ciasta.Ubij
śmietankę w jednym pojemniku, a w osobnym ubij
serek mascarpone. Do
mascarpone dodaj
bitą smietanę i
cukier. Całość zmiksuj dokladnie.Wyjmij z lodówki spód ciasta i wyłóż krem. Ułóż
owoce, a masę marcepanową uformuj wedle uznania :)Tartę wstaw do lodówki na min. 2h, najlepiej na noc.