ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

nazwa

Wykonanie

No tak, tak..Babka w środku lata?
A babki nie piecze się przypadkiem na Wielkanoc?
Oczywiście, że się piecze i wtedy jest moim numerem jeden, ale co zrobić, kiedy wygłodniała mama wpada do domu i prosi o swoje ulubione ciasto :)
Babka to jedno z najstarszych ciast i nie dziwie się, że pokolenia tak ją pokochały.
Ta jest wyjątkowo hm.. sypka, stanowi połączenie tradycyjnej babki z nutą kakaową. Ona właśnie tworzy wspaniałe fale, które odznaczają się na białym cieście.
Zachęcam do pieczenia, nie polecam jednak tym, którzy wolą ciasta mokre. To definitywnie nie jest opcja dla nich.
Produkty:
2 szklanki pszennej mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
szklanka cukru
odrobina cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
4 jajka
szczypta soli
pół szklanki mleka
ciemne, gorzkie kakao
cukier puder do posypania
Wszystkie powinny być w pokojowej temperaturze
Etapy przygotowania:
Masło ubij mikserem na puszystą masę
Dodaj cukier dalej ubijając
Dodaj po kolei 4 jajka, ubijaj po każdym
Dodaj cukier waniliowy
Mąkę, proszek i sól wymieszaj razem
Produkty sypkie dodawaj na przemian z mlekiem powoli ubijając
Podziel ciasto na 2 części
Do jednej dodaj dowolną ilość kakao i zamieszaj łyżką
Formę wysmaruj masłem, a dno posyp dodatkowo mąka lub bułką tartą
Wlewaj na zmianę jasną i ciemną masę
Widelcem zrób zygzaki w cieście
Piecz w temp. 150 C przez ok. 80 min.( do suchego patyczka)
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/07/babka-marmurkowa.html