Wykonanie
Żeberka wieprzowe w orientalnym
sosie śliwkowym z nutą
anyżuJakiś czas temu byliśmy z przyjaciółmi w orientalnej restauracji. Kelner namówił mnie na
żeberka w
sosie śliwkowym i okazały się prawdziwą rewelacją. Słodko- kwaśne, aromatyczne z nutą
anyżu. Ten bogaty smak chodził za mną długo, a że przy dwójce małych dzieci trudno o częste wypady do restauracji, więc postanowiłam go odtworzyć w domu. Wyszło jeszcze lepiej! Dlatego dzielę się z
Wami moim nowym ulubionym przepisem na
żeberka. Gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj:1,5 kg
żeberek wieprzowych z kośćmi2
czerwone cebule2 garści suszonych
śliwek2
płatki z gwiazdki
anyżu5 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren jałowca1
liść laurowyDuża szczypta
gałki muszkatołowejSól,
pieprz,
brązowy cukier do smaku2 duże łyżki
oleju z pestek
winogron (może być
słonecznikowy lub rzepakowy)
Cebule potnij w drobne piórka (paseczki).
Żeberka podziel na mniejsze kawałki, po jednej kostce na kawałek.Na rozgrzaną dużą głęboką patelnię wlej
olej i obsmaż
żeberka na złoto. Następnie dodaj
cebulę,
śliwki i wszystkie
przyprawy. Mieszaj aż
cebula się zeszkli, wtedy zalej całość zimną
wodą do poziomu
mięsa i duś pod przykryciem przez godzinę. Ci jakiś czas odwracaj
żeberka i uzupełniaj
wodę jeśli za dużo jej odparuje.W czasie duszenia
śliwki rozpadną się i powstanie gęsty, aromatyczny, słodko-kwaśny sos z nutą
anyżu.
Żeberka podawaj ze świeżym
pieczywem lub grzankami. Smacznego!