Wykonanie
Kolejne, trzecie już na blogu placuszki z
kaszy jaglanej - po placuszkach na słodko i tych na wytrawnie przyszedł czas na
cynamonowo-
jabłkowe, typowo jesienne smaki. Są bardzo smaczne, niezwykle chrupiące i aromatyczne.
SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych)1 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana)1/2 szkl
mleka1
jabłko2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej (może być pełnoziarnista)szczypta
sody lub
proszku do pieczenia1 płaska łyżka
cukru (u mnie brązowy)1 łyżeczka
cynamonuolej do smażenia1.
Jabłko zetrzeć na tartce na drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze, dodać
mleko i
kaszę (zimną) i ponownie zmiksować lub zblendować. Dodać obie
mąki, sodę/proszek do pieczenia oraz
cynamon, wymieszać dokładnie.2. Na patelni rozgrzać
olej. Łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Inspiracja: Olga Smile