Wykonanie
Dziękuję wszystkim za życzenia świąteczne. A te, jak to zwykle bywa, minęły bardzo szybko i szybciutko trzeba wrócić do codziennych obowiązków. To były nasze pierwsze tak prawdziwie rodzinne święta. Za sprawą naszej małej, drobnej kruszynki poczuliśmy magiczną moc. Nie miałam czasu przygotowywać różnych przekładanych ciast. Ale, żeby tradycji stało się zadość zrobiłam
biszkoptową babeczkę. By urozmaicić jej smak dodałam troszkę
cynamonu (niestety
kakao nie
mogę jeść). Babka bardzo nam smakowała. Jest może troszkę sucha, ale ja taka lubię :)
SKŁADNIKI5 małych jaj;1 szklanka
mąki pszennej;0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej;0,75 szklanki
cukru;200 ml
oleju;1 łyżeczka
sody;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;0,5 łyżeczki
cynamonu;
zapach śmietankowy.WYKONANIE
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym
żółtku. Następnie dosypujemy porcjami przesianą
mąkę z proszkiem i
sodą. Na końcu dolewamy
olej i zapach. Masę przelewamy do foremki. Ja troszkę ciasta zostawiłam i dodałam
cynamon. Masę
cynamonową wylałam na wierzch. Pieczemy w 170 stopniach przez około 40 min.