Wykonanie
Te szaszłyki to jedyne danie, które przygotowuje mój mąż (no, przy mojej małej pomocy). Sam kiedyś wymyślił, że zjadłby takie, z czerwonego
mięsa a nie z drobiu, z dużą ilością warzyw. Choć ja osobiście wolę szaszłyki z
mięsa drobiowego, to chętnie raz na jakiś czas zjadam i takie, szczególnie z dużą ilością grillowanych warzyw - wczoraj właśnie takie zrobiliśmy sobie na letni obiadek :)
SKŁADNIKI: (ok 20-22 szt)80 dag kg
szynki (po oczyszczeniu z błonek itp)2
czerwone papryki50 dag
pieczarek (najlepiej małych)2 małe
cukinie3
cebule1.
Mięso pokroić w kostkę (ok 2-3 cm). Obficie posypać
przyprawami (u mnie
Przyprawa Cygańska Rafex). Dolać tyle
oleju, żeby
przyprawy ładnie się przykleiły. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc)2.
Pieczarki umyć. Jeśli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.3.
Papryki pokroić w kawałki,
cukinie w plastry a
cebule przekroić na 6-8 cząstek (jak
jabłko), a te jeszcze w poprzek na pół.4.
Pieczarki,
paprykę i
cukinię przełożyć do miski, posypać
przyprawami (u mnie Delikat do
mięs Knorr), dolac troszkę
oleju, żeby
przyprawy ładnie się przykleiły, wymieszać ręką wcierając
przyprawy.
Cebulę jedynie sypiemy
przyprawą (przy mieszaniu mogłaby się porozwalać na kawałki).5. Nadziewać na patyczki. Grillować na niedużym ogniu do miękkości
mięsa.Zamiast grillować można je oczywiście upiec w piekarniku.Ja jako że lubię to przygotowałam trochę więcej warzyw i wrzuciłam je wszystkie razem na tackę i tak zgrillowałam - wyszły pyszne).