Wykonanie
Swojego czasu często robiłam szarlotkę z
budyniem - ostatnio naszła mnie ochota na takie ciasto, ale jak na złość nie miałam
jabłek. Za to z koszyczka
brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam
brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny!
SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)Ciasto kruche:2,5 szklanki
mąki (lub torchę więcej, jeśli ciasto jeszcze się klei)250 g
masła200 g
waniliowego serka homogenizowanego2/3 szklanki
cukru pudru3 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:2 budynie śmietankowe/waniliowe3 szkl
mleka5-6 łyżek
cukru12
brzoskwiń (lub 2 puszki
brzoskwiń w zalewie)1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę
mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać
mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja lekko rozwałkowałam a
potem porozciągałam rękami żeby wypełnić dokładnie blaszkę).Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzićb) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć2. 2,5 szkl
mleka zagotować z
cukrem, proszek budyniowy wymieszać z zimnym
mlekiem, wlać na gotujące się
mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta.3.
Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu).4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać
mąką i rozwałkować, wyłożyć na
brzoskwinie wciskając je lekko
między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min).Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać
cukrem pudrem.Ja oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepłego z gałką
lodów waniliowych ;)
Polecam Wam również
ryż zapiekany z
brzoskwiniami, którym zastępuję czasem tradycyjny
ryż z jabłkami :)A jeśli wolicie proste ciasta - zapraszam po przepis na Błyskawiczne ciasto na
maślance z
brzoskwiniamiInspiracja: przepis na ciasto kruche pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię