Coś dla wielbicieli kakaowych ciast - murzynek z gruszkami. Przepis niezawodny, wypróbowany wielokrotnie przez moją mamę.SKŁADNIKI: (forma ok 16x30, ale może być też 23x23 albo tortownica 26 cm)5 jajek1/2 kostki masła roślinnego1,5 szkl cukru3 łyżki oleju1/3 szkl wody2 szkl mąki4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg gruszek surowych lub gruszki z kompotu5-10 dag czekolady do ozdoby1. Masło, cukier i kakao rozpuścić w większym rondelku, wlać olej i wodę, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.2. Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy cały czas mieszając dodawać kolejno żółtka oraz makę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i wmieszać do ciasta.3. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Piec ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem.Inspiracja: Przepisy Czytelników "Potrawy wigilijne i świąteczne"