Wykonanie
Weekend w domu zawsze obfituje w spotkania z bliską i dalszą rodziną. A jak tu umawaić się z bliskimi bez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto
kakaowe z
gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu
gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym
owocem i powinno wyjść równie smaczne!
Ilość porcji: blacha 26cm x 12 cmCzas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczeniaSkładniki:
2
gruszki¼ kostki
masła1 szklanka
cukru*Niecałe opakowanie
cukru waniliowego3 łyżki
kakao2 łyżki
oleju4
jajka1 ½ szklanki
mąki*Łyżeczka
proszku do pieczenia½ tabliczki
czekolady¼ szklanki
wody*Na zdjęciu widać jakby tych produktów było więcej ale są one po prostu przedstawione w małych szklankach
Masło,
cukier,
cukier waniliowy oraz
kakao rozpuszczamy na małym ogniu w niewielkim rondelku. Do tego dolewamy
olej oraz ¼ szklanki
wody. Dokładnie mieszamy oraz zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka rozbijamy oddzielając
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na pianę. Kiedy masa
kakaowa ostygnie dodajemy kolejno
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia oraz pianę z
białek. Mieszamy ręcznie by nie utracić puszystości ciasta.
Gruszki dokładnie myjemy, obieramy oraz usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto wylewamy do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Układamy
owoce w cieście, usuniętymi gniazdkami do dołu. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy
czekoladą utartą na wiórki.
Przepis zaczerpnięty z czasopisma "Smaki Życia" nr 9/3013