ßßß Cookit - przepis na Wiśniowa fanaberia

Wiśniowa fanaberia

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka, tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;)
SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm)
Biszkopt z makiem:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl suchego maku
Warstwa wiśniowa:
dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych wiśni (wydrylowanych)
1 galaretka wiśniowa
1 szkl wrzątku
Krem z mascarpone:
375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)
330 ml śmietanki 30%
2 śmietan fix-y
6 łyżek cukru pudru
Ponadto:
2 op. delicji wiśniowych
2 galaretki wiśniowe
3 , 5 szkl wrzątku
1. 2 galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. Pozostałą 1 galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do ostudzenia.
2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C.
3. Ostudzoną galaretkę (w 1 szkl wrzytku) wymieszać z dżemem wiśniowym. Jeśli używamy świerzych wiśni to neleży je zasypać cukrem (kilka łyżek), zagotować, odlać sok i same odsączone z soku wiśnie wymieszać z galaretką. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
4. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Masę wyłożyć na stężałą warstwę wiśniową. Na wierzch ułożyć delicje czekoladą do dołu. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/08/wisniowa-fanaberia.html