ßßß Cookit - przepis na łosoś z kalafiorem smażone na oleju kokosowym!

łosoś z kalafiorem smażone na oleju kokosowym!

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze podejście do oleju kokosowego w kuchni. Wiem, wiem, olej kokosowy to żadna nowość. Sama już dawno go odkryłam, jednak od zawsze towarzyszył mi jedynie w łazience. Nigdy w kuchni. Sama nie wiem, dlaczego. Jakoś tak od początku kojarzył mi się z pielęgnacją włosów, skóry, co powodowało, że ciężko było mi go przemycić jeszcze do kuchni. Ale jak to mówią: nigdy nie mów nigdy! Całe szczęście, że w końcu się odważyłam! Na pierwszy raz postanowiłam na oleju usmażyć łososia - moją ulubioną rybę oraz kalafior. Efekt? Mistrzostwo! Łosoś nabrał jeszcze delikatniejszego smaku i struktury, a dodatkowo jeszcze bardziej zyskał na witaminach i wartościach odżywczych. Również kalafior lubi się z kokosowym aromatem. Całość wyszła baaaaardzo smacznie! Od dzisiaj olej kokosowy na pewno znacznie częściej będzie mi towarzyszył w kuchni!
Przepis (jedna porcja):
filet z łososia
1/4 kalafiora
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu bialego
szczypta tymianku
1 łyżeczka oleju kokosowego
Kalafiora opłukać, podzielić na różyczki, zagotować na półtwardo (od momentu zagotowania trzymać na ogniu 5-7 minut). Gotowy kalafior odcedzić. Łososia oprószyć solą, pieprzem czarnym i białym oraz tymiankiem. Na patelnii rozgrzać olej kokosowy. Smażyć łososia około 7 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia łososia dodać ugotowanego kalafiora i podsmażać z rybą jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie przełożyć wszystko na talerz. Można skropić dodatkowo sokiem z cytryny. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/09/osos-z-kalafiorem-smazone-na-oleju.html