Wykonanie
Gruszka i
cukinia.
Cynamon. Dużo
cynamonu. Dla mnie takie smaki to kwintesencja jesienii. Takie placuszki są idealne, by rozpocząć nowy dzień, chociaż doskonale sprawdzą się również na obiad lub kolację. Do tego bezglutenowe - z
mąki ryżowej. Zupełnie bez
nabiału. Smażone na
oleju kokosowym. Więc dosłownie każdy może po nie sięgnąć. Kolejną zaletą jest dodatek mielonego złotego lnu, który niedawno odkryłam. Wprowadzenie go do swojej codziennej diety polecam każdemu. Len mielony złoty jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, chroniących przed nowotworami, miażdżycą, poprawiających stan skóry i włosów. Łagodzi dolegliwości trawienne, wspomaga metabolizm i spalanie tłuszczy. Dzięki temu wszystkiemu placuszki nie tylko świetnie smakują, ale są też prawdziwą bombą zdrowia! A więc smacznego i zajadajcie na zdrowie!
Przepis (9 placuszków):1/2
cukinii1
gruszkaszczypta
cynamonu50g
mąki ryżowej2 łyżki złotego lnu mielonego+
olej kokosowy (do smażenia)
Cukinię i
gruszkę zetrzeć na grubej tarce. Dodać
cynamon,
mąkę ryżową i złoty len mielony. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelnii rozgrzać
olej kokosowy. Za pomocą łyżki nakładać ciasto na patelnię, smażyć placuszki przez kilka minut z obu stron, aż się zarumienią. Zdjąć z patelnii, ułożyć na talerzu. Podawać.