ßßß Cookit - przepis na ryżowe placki cukiniowo-gruszkowe!

ryżowe placki cukiniowo-gruszkowe!

nazwa

Wykonanie

Gruszka i cukinia. Cynamon. Dużo cynamonu. Dla mnie takie smaki to kwintesencja jesienii. Takie placuszki są idealne, by rozpocząć nowy dzień, chociaż doskonale sprawdzą się również na obiad lub kolację. Do tego bezglutenowe - z mąki ryżowej. Zupełnie bez nabiału. Smażone na oleju kokosowym. Więc dosłownie każdy może po nie sięgnąć. Kolejną zaletą jest dodatek mielonego złotego lnu, który niedawno odkryłam. Wprowadzenie go do swojej codziennej diety polecam każdemu. Len mielony złoty jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, chroniących przed nowotworami, miażdżycą, poprawiających stan skóry i włosów. Łagodzi dolegliwości trawienne, wspomaga metabolizm i spalanie tłuszczy. Dzięki temu wszystkiemu placuszki nie tylko świetnie smakują, ale są też prawdziwą bombą zdrowia! A więc smacznego i zajadajcie na zdrowie!
Przepis (9 placuszków):
1/2 cukinii
1 gruszka
szczypta cynamonu
50g mąki ryżowej
2 łyżki złotego lnu mielonego
+ olej kokosowy (do smażenia)
Cukinię i gruszkę zetrzeć na grubej tarce. Dodać cynamon, mąkę ryżową i złoty len mielony. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelnii rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki nakładać ciasto na patelnię, smażyć placuszki przez kilka minut z obu stron, aż się zarumienią. Zdjąć z patelnii, ułożyć na talerzu. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/09/ryzowe-placki-cukiniowo-gruszkowe.html