Wykonanie
To śniadanie jest obłędne, wręcz idealne na jesienny poranek. Karmelizowane
owoce brzmią jak wykwintny i - co za tym idzie - trudny do zrobienia dodatek, ale to tylko kwestia praktyki i nauczenia się kilku prostych czynności. Ta umiejętność przyda się na pewno do niezliczonych deserów, bo nie ma takiej słodkości, której nie mogłaby podrasować porcja ciepłych, karmelizowanych
jabłek czy
śliwek.kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 3 porcj e►
śliwki [6 sztuk]►
mąka ryżowa [130 g/ 1 szklanka]►
cukier trzcinowy [20 g / 2 łyżki]►
olej kokosowy [10 g / łyżka]►
proszek do pieczenia [pół łyżeczki]► aromat waniliowy/
cukier wanilinowy [kilka kropel/pół
torebki]►
cynamon [pół łyżeczki]
Mąkę zmieszać z
cukrem wanilinowym lub aromatem,
proszkiem do pieczenia i szklanką
wody. Smażyć placki na
oleju kokosowym do uzyskania złotego koloru z każdej strony.Na patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem roztopić
cukier (wrzucić 2 łyżki
cukru na suchą patelnię i poczekać, aż zacznie się rozpuszczać). Nie dopuścić do przypalenia! Gdy zmieni konsystencję, wrzucić
śliwki i szybko przemieszać. Jeśli sok, który wypuszczą
owoce nie wystarczy, żeby rozrzedzić karmel, dolać odrobinę
wody.
Owoce powinny się gotować przez kilka minut w gęstym
syropie, aż całkowicie zmiękną. Na tym etapie doprawić
śliwki przygotowanym
cynamonem.Podawać na ciepło, najlepiej odczekać chwilę aż sos z
owoców lekko wchłonie się w placki.