ßßß Cookit - przepis na Ryżowe placuszki z karmelizowanymi śliwkami.

Ryżowe placuszki z karmelizowanymi śliwkami.

nazwa

Wykonanie

To śniadanie jest obłędne, wręcz idealne na jesienny poranek. Karmelizowane owoce brzmią jak wykwintny i - co za tym idzie - trudny do zrobienia dodatek, ale to tylko kwestia praktyki i nauczenia się kilku prostych czynności. Ta umiejętność przyda się na pewno do niezliczonych deserów, bo nie ma takiej słodkości, której nie mogłaby podrasować porcja ciepłych, karmelizowanych jabłek czy śliwek.
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki na 3 porcj e
śliwki [6 sztuk]
mąka ryżowa [130 g/ 1 szklanka]
cukier trzcinowy [20 g / 2 łyżki]
olej kokosowy [10 g / łyżka]
proszek do pieczenia [pół łyżeczki]
► aromat waniliowy/ cukier wanilinowy [kilka kropel/pół torebki]
cynamon [pół łyżeczki]
Mąkę zmieszać z cukrem wanilinowym lub aromatem, proszkiem do pieczenia i szklanką wody. Smażyć placki na oleju kokosowym do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Na patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem roztopić cukier (wrzucić 2 łyżki cukru na suchą patelnię i poczekać, aż zacznie się rozpuszczać). Nie dopuścić do przypalenia! Gdy zmieni konsystencję, wrzucić śliwki i szybko przemieszać. Jeśli sok, który wypuszczą owoce nie wystarczy, żeby rozrzedzić karmel, dolać odrobinę wody. Owoce powinny się gotować przez kilka minut w gęstym syropie, aż całkowicie zmiękną. Na tym etapie doprawić śliwki przygotowanym cynamonem.
Podawać na ciepło, najlepiej odczekać chwilę aż sos z owoców lekko wchłonie się w placki.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/11/ryzowe-placuszki-z-karmelizowanymi.html