ßßß Cookit - przepis na ciasto marchewkowe z kremem

ciasto marchewkowe z kremem

nazwa

Wykonanie

Jedliście kiedyś ciasto marchewkowe? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Ma ono tak charakterystyczny smak i zapach, że nie sposób mu się oprzeć. Próbowałam już kilku wersji i ciężko byłoby mi wybrać najlepszą, bo wszystkie były bardzo smaczne. Do tego dodałam orzechy, przełożyłam je kremem budyniowym takim jak do karpatki i wyszło z tego całkiem eleganckie ciacho. Jesienią u mnie obowiązkowe.
*mała foremka 23*23 cm (jeśli chcecie upiec w standardowej blaszce należy zrobić z półtorej porcji)
Składniki: na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka oleju
2 duże marchewki
3 łyżki orzechów włoskich
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody na krem:
30 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
20 g mąki kukurydzianej
500 ml mleka
2 łyżki cukru
200 g masła na polewę:
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżki kakao
1 łyżka wrzątku
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i mocno odcisnąć. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę. Nadal ubijając wlać olej i wsypać mąkę. Zmiksować. Na końcu dodać marchewkę i orzechy. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 45 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przekroić na dwa blaty.
Przygotować krem: mąki wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Składniki polewy zagotować mieszając, przestudzić i polać ciasto. Wierzch można posypać wiórkami czekolady.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/ciasto-marchewkowe-z-kremem.html