Wykonanie
Jedliście kiedyś ciasto marchewkowe? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Ma ono tak charakterystyczny smak i zapach, że nie sposób mu się oprzeć. Próbowałam już kilku wersji i ciężko byłoby mi wybrać najlepszą, bo wszystkie były bardzo smaczne. Do tego dodałam
orzechy, przełożyłam je kremem budyniowym takim jak do karpatki i wyszło z tego całkiem eleganckie ciacho. Jesienią u mnie obowiązkowe.*mała foremka 23*23 cm (jeśli chcecie upiec w standardowej blaszce należy zrobić z półtorej porcji)Składniki: na ciasto:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru4
jajka1 szklanka
oleju2 duże
marchewki3 łyżki
orzechów włoskichłyżeczka
cynamonułyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody na krem:30 g
mąki ziemniaczanej20 g
mąki pszennej20 g
mąki kukurydzianej500 ml
mleka2 łyżki
cukru200 g
masła na polewę:1/4 kostki
masła1/4 szklanki
cukru pudru3/4 łyżki
kakao1 łyżka wrzątku
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i mocno odcisnąć.
Mąkę wymieszać z
cynamonem,
proszkiem do pieczenia i
sodą.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą białą masę. Nadal ubijając wlać
olej i wsypać
mąkę. Zmiksować. Na końcu dodać
marchewkę i
orzechy. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 45 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przekroić na dwa blaty.Przygotować krem:
mąki wymieszać z
cukrem i odrobiną
mleka. Resztę
mleka zagotować i wlać rozrobione
mąki. Ugotować
budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim
masłem. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Składniki polewy zagotować mieszając, przestudzić i polać ciasto. Wierzch można posypać wiórkami
czekolady.