ßßß
Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.*tortownica 21 cmSkładniki:240 g masła2/3 szklanki cukru2 jajka3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%3,5 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z cytrynyszczypta soliklika brzoskwiń na kruszonkę:85 g zimnego masła3/4 szklanki mąki1/3 szklanki cukru3 łyżki posiekanych orzechów włoskich1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia a na wierchu ułożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny.