Wykonanie
Kolejny z moich
tortów w stylu "
biszkoptowym". Wyglądem i smakiem podobny do poprzedniego (klik) ale ma inną masę i jest większy, dlatego postanowiłam wstawić przepis żebyście nie musieli przeliczać proporcji. Niestety nie mam zdjęcia przekroju ale jego wygląd od środka można wywnioskować na podstawie zdjęcia złożonego
tortu przed dekoracją. Ten tort to jeden z moich "pewniaków"- raczej zawsze się sprawdza bo nie jest tłusty, niezbyt słodki i przełamany kwaśnością
owoców.*tortownica 26 cm:Składniki: na
biszkopt:6 dużych
jajek1 i 1/3 szklanki
mąki2 duże łyżki
kakao1,5 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli na
krem czekoladowy:200 ml
śmietanki kremówki150 g
czekolady deserowej na krem malinowy:300 ml
śmietanki kremówkiłyżka
cukru pudru1/2 opakowania
malinowego zagęstnika do
śmietany1/2 szklanki
malindodatkowo:duży
banan3
kiwiszklanka
malin2
brzoskwiniesłoiczek
dżemu malinowegosłodka
herbata do nasączenia na dekorację:1,5 paczki podłużnych
biszkoptów1/2 kostki
masłałyżka
cukru pudrucukrowe dekoracje
Biszkopt upiec dzień wcześniej.
Białka ubić na sztywno z
solą a następnie powoli wsypywać
cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna dodawać po
żółtku.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia (
boków nie smarujemy, żeby
biszkopt się przykleił dzięki
czemu będzie równy i nie opadnie). Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w 180*C około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do następnego dnia i dopiero wtedy obkroić boki, wyjąć
biszkopt i przekroić na trzy blaty. Dolny i środkowy nasączyć
herbatą.Na paterze lub podkładce tortowej umieścić dolny blat
biszkopta, zapiąć wokół niego obręcz tortownicy a boki wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto posmarować połową
dżemu.
Owoce obrać i pokroić w niewielką kostkę. Połowę rozłożyć na warstwie
dżemu.
Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z wrzątkiem (nie musi się już gotować) tak aby nie dotykała dnem
wody. Mieszając rozpuścić
czekoladę. Przestudzić. Mocno schłodzoną
śmietankę kremówkę (200 ml) ubić na sztywno. Wlać do niej
czekoladę i szybko zmiksować.Krem rozłożyć na owocach. Przykryć drugim
biszkoptem i tak samo jak poprzednio posmarować
dżemem i wyłożyć resztę
owoców.Mocno schłodzoną pozostałą kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać zagęstnik. Kiedy masa będzie dość sztywna wyłożyć ją na warstwę
owoców i rozsmarować. Przykryć trzecim
biszkoptem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch (można dodać kilka kropel
soku z cytryny,
alkoholu lub odrobinkę aromatu). Zastygnięty tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić papier. Wierzch
tortu posmarować cienką warstwą kremu
maślanego i wygładzić. Boki
tortu posmarować minimalną ilością kremu najlepiej na wysokości środkowego
biszkopta tylko tyle, żeby przykleiły się
biszkopty.
Biszkopty ułożyć wokół
tortu lekko dociskając. Przewiązać wstążką. Pozostały krem przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjnie na wierzch
tortu. Udekorować cukrowymi ozdobami.