ßßß
A oto moja propozycja na pyszne domowe pączki, które są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem.Składniki:6 i 1/2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki cukru15 dag masła6 jajek1/4 litra mleka5 dag drożdżykilka kropel olejku migdałowego lub rumowego20 dag marmolady z dzikiej różycukier puder do posypania pączków2 kostki smalcu1 litr olejuZ 1 i 1/2 szklanki mąki, drożdży oraz ciepłego mleka sporządzamy rozczyn.
Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego jajka, cukier, olejek migdałowy, resztę mąki oraz stopione masło.
Z podanych składników ugniatamy ciasto. Ja ugniatałam ciasto około 15 minut(a raczej mój mikser).
Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy je na grubośc około 2 cm lekko podsypując mąką.
A następnie foremką lub szklanką wycinamy krążki i formujemy ładne kule.
Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ścierce wysypanej mąką .
Przykrywamy je drugą ścierką.
Kiedy pączki podrosną smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym ze smalcem z obu stron rumieniąc na złoto-brązowy kolor.

Usmażone pączki nadziewamy marmoladą używając do tego odpowiedniej końcówki.


Nadziane pączki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!



