Wykonanie
A oto moja propozycja na pyszne domowe pączki, które są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem.Składniki:6 i 1/2 szklanki
mąki tortowej3/4 szklanki
cukru15 dag
masła6
jajek1/4 litra
mleka5 dag
drożdżykilka kropel
olejku migdałowego lub
rumowego20 dag
marmolady z dzikiej róży
cukier puder do posypania pączków2 kostki
smalcu1 litr
olejuZ 1 i 1/2 szklanki
mąki,
drożdży oraz ciepłego
mleka sporządzamy rozczyn.
Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego
jajka,
cukier,
olejek migdałowy, resztę
mąki oraz stopione
masło.
Z podanych składników ugniatamy ciasto. Ja ugniatałam ciasto około 15 minut(a raczej mój mikser).
Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy je na grubośc około 2 cm lekko podsypując
mąką.
A następnie foremką lub szklanką wycinamy krążki i formujemy ładne kule.
Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ścierce wysypanej
mąką .
Przykrywamy je drugą ścierką.
Kiedy pączki podrosną smażymy je na dobrze rozgrzanym
oleju wymieszanym ze
smalcem z obu stron rumieniąc na złoto-brązowy kolor.
Usmażone pączki nadziewamy
marmoladą używając do tego odpowiedniej końcówki.
Nadziane pączki obsypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!