ßßß Cookit - przepis na Prosta babka z bakaliami

Prosta babka z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Wiem że już po świętach ale mi został jeszcze jeden przepis na babkę, którą piekłam w sobotni wieczór, tak na szybkiego, żeby nie było że w święta mój mąż nie zje babki. Przepis na tę babkę mam nie pamiętam od ilu już lat, ale bardzo często pieczona jest w moim domu, aż się dziwię że jeszcze jej nie dodałam na bloga. Moja córcia uwielbia ją bez bakalii, ale cóż tym razem musiała się trochę pomęczyć z ich wygrzebywaniem. Ja bardzo często piekę babkę jako ciasto na dużej blaszce, a na wierzch dodaje sezonowe owoce, zamiast bakalii do środka, a całe ciasto obsypuje wówczas cukrem pudrem, pycha jest.
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść kandyzowanej pomarańczowej skórki
garść płatków migdałowych
Ponadto:
2 mleczne czekolady
kilka całych migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jajka ubijamy z cukrem na puch.
Jajka i cukier...........................................................................................
Do ubitych jajek dodajemy mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy.
Z mąka, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.....................
Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy roztopioną margarynę.
Z margaryną................................................................................
Jeszcze raz wszytko dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, migdały i kandyzowana skórkę.
Z rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową............................................
Wszystko ze sobą dokładnie połączyć. Ja z podanej proporcji robię albo jedną dużą babkę, albo jedną średnią i jedną małą lub jedną średnią babkę i 6 muffinek. A tym razem zrobiłam sześć muffinek i średnia babkę, czyli ciastem napełniamy sześć papierowych foremek do muffinek które umieszczamy w specjalnej blaszce do muffin, a resztę ciasta wylewamy do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką formy na babkę, najlepiej z kominem.
W babkowej foremce...............................................................
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C i pieczemy ją przez około 60 minut. Muffinki piekę również w temp. 180'C ale przez około 20 minut. Muffinki i babka po upieczeniu powinny mieć złoto-brązowy kolor.
Babka po upieczeniu..............................
Moje muffinki znikły zaraz po upieczeniu więc zdążyłam obsypać je tylko cukrem pudrem i zrobić fotkę, a babkę odstawiamy do ostygnięcia.
Muffiny...........................................................................
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i powstałą polewą oblewamy dokładnie babkę.
Babka oblana czekoladą.....................................................................
Na czekoladzie układamy migdały, a całą babkę obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego !!!
Prosta babka z bakaliami......................................................
Babeczka w kawałkach.................................................
I jeszcze raz.................................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/04/Prosta-babka-z-bakaliami.html