Wykonanie
Wiem że już po świętach ale mi został jeszcze jeden przepis na babkę, którą piekłam w sobotni wieczór, tak na szybkiego, żeby nie było że w święta mój mąż nie zje babki. Przepis na tę babkę mam nie pamiętam od ilu już lat, ale bardzo często pieczona jest w moim domu, aż się dziwię że jeszcze jej nie dodałam na bloga. Moja córcia uwielbia ją bez
bakalii, ale cóż tym razem musiała się trochę pomęczyć z ich wygrzebywaniem. Ja bardzo często piekę babkę jako ciasto na dużej blaszce, a na wierzch dodaje sezonowe
owoce, zamiast
bakalii do środka, a całe ciasto obsypuje wówczas
cukrem pudrem, pycha jest.Składniki:6
jajek1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego3 szklanki
mąki1 kostka
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniagarść
rodzynekgarść kandyzowanej
pomarańczowej skórkigarść
płatków migdałowychPonadto:2
mleczne czekoladykilka całych
migdałów2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejJajka ubijamy z
cukrem na puch.
Jajka i
cukier...........................................................................................Do ubitych
jajek dodajemy
mąkę ,
cukier waniliowy i
proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy.
Z
mąka,
proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym.....................Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy roztopioną
margarynę.
Z
margaryną................................................................................Jeszcze raz wszytko dokładnie mieszamy i dodajemy
rodzynki,
migdały i kandyzowana skórkę.
Z
rodzynkami,
migdałami i
skórką pomarańczową............................................Wszystko ze sobą dokładnie połączyć. Ja z podanej proporcji robię albo jedną dużą babkę, albo jedną średnią i jedną małą lub jedną średnią babkę i 6 muffinek. A tym razem zrobiłam sześć muffinek i średnia babkę, czyli
ciastem napełniamy sześć papierowych foremek do muffinek które umieszczamy w specjalnej blaszce do muffin, a resztę ciasta wylewamy do wysmarowanej
margaryną i oprószonej
mąką formy na babkę, najlepiej z kominem.
W babkowej foremce...............................................................Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C i pieczemy ją przez około 60 minut. Muffinki piekę również w temp. 180'C ale przez około 20 minut. Muffinki i babka po upieczeniu powinny
mieć złoto-brązowy kolor.
Babka po upieczeniu..............................Moje muffinki znikły zaraz po upieczeniu więc zdążyłam obsypać je tylko
cukrem pudrem i zrobić fotkę, a babkę odstawiamy do ostygnięcia.
Muffiny...........................................................................
Czekolady roztapiamy w kąpieli
wodnej i powstałą polewą oblewamy dokładnie babkę.
Babka oblana
czekoladą.....................................................................Na
czekoladzie układamy
migdały, a całą babkę obsypujemy kandyzowaną
skórką pomarańczową. Smacznego !!!
Prosta babka z
bakaliami......................................................
Babeczka w kawałkach.................................................
I jeszcze raz.................................................................................