Wykonanie
Jest to moje ulubione danie z
kapusty zaraz po bigosie z
grzybami i
śliwakami.
Kapustą zasmażaną mogłabym sie obiadać do woli, idealna jako dodatek do obiadu. Ją trzeba spróbować jest po prostu przepyszna.Składniki:1/2 główki
białej kapusty1
czerwona cebula1 kwaskowate
jabłko1 łyżka
mąki2 łyżki
oleju do podsmażenia
cebuli1/2 łyżeczki
kminku2 łyżki
oleju do zasmażki1/2 szklanki
wodyocetcukiersól i
pieprzObraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył
kapustę szatkujemy, oprószmy
solą i odstawiamy na 10 minut.
Poszatkowana
kapusta z
solą..............................................................Po tym czasie
kapustę zalewamy wrzątkiem.
We wrzątku....................................................................................Sparzoną
kapustę odsączamy na sicie.
Na sicie....................................................................................Na
oleju zasmażamy posiekana
cebulę, gdy się zeszkli dodajemy odsączona
kapustę, pokrojone w cząstki
jabłka (obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy 1/2 szklanki
wody i dusimy do miękkości (
kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana).
Kapusta,
jabłka i
cebulka...........................................................................Do ugotowanej
kapusty dodajemy
kminek i dusimy przez około 5 minut.
Z
kminkiem........................................Na
oleju zasmażamy
mąkę, gdy straci smak surowizny, dodajemy zasmażkę do
kapusty razem z
octem,
cukrem,
pieprze,
solą i jeszcze raz zagotowujemy.
Kapustę podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Kapusta biała zasmażana........................................................