ßßß Cookit - przepis na Kapusta biała zasmażana

Kapusta biała zasmażana

nazwa

Wykonanie

Jest to moje ulubione danie z kapusty zaraz po bigosie z grzybami i śliwakami. Kapustą zasmażaną mogłabym sie obiadać do woli, idealna jako dodatek do obiadu. Ją trzeba spróbować jest po prostu przepyszna.
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 czerwona cebula
1 kwaskowate jabłko
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżki oleju do zasmażki
1/2 szklanki wody
ocet
cukier
sól i pieprz
Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószmy solą i odstawiamy na 10 minut.
Poszatkowana kapusta z solą..............................................................
Po tym czasie kapustę zalewamy wrzątkiem.
We wrzątku....................................................................................
Sparzoną kapustę odsączamy na sicie.
Na sicie....................................................................................
Na oleju zasmażamy posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodajemy odsączona kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości ( kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana).
Kapusta, jabłka i cebulka...........................................................................
Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek i dusimy przez około 5 minut.
Z kminkiem........................................
Na oleju zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, dodajemy zasmażkę do kapusty razem z octem, cukrem, pieprze, solą i jeszcze raz zagotowujemy.
Kapustę podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Kapusta biała zasmażana........................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/11/Kapusta-biala-zasmazana.html