ßßß Cookit - przepis na Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
50 dag żołądków drobiowych
2-3 litrów wody
1 marchewka
1 pietruszka, korzeń
1 cebula czerwona
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka przyprawy do zup
Sos:
2 czubate łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
2 szklanki wywaru z żołądków
2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
5-6 łyżek śmietany
sól i pieprz do smaku
Do garnka wrzucamy żołądki, marchewkę i pietruszkę obrane i starte na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie , natkę pietruszki i przyprawę do zup. Wszytko zalewamy woda i gotujemy ok 1 godzi.
Gotujące się żołądki...................................................
Kiedy żołądki będą miękkie, odstawiamy je do przechłodzenia.
Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny.
Mąka z masłem.................................................
Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z żołądków, zagotowujemy i energicznie mieszamy, tak aby nie postały grudki. Dodajemy koperek.
Z koperkiem..........................................................
A następnie śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos będzie zbyt gęsty , wtedy podlewamy go 2-3 łyżkami wywaru z żołądków.
Sosik koperkowy................................................
Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy każdy wzdłuż na ciękie paseczki.
Paseczki z żołądków..............................................
Pokrojone żołądki wrzucamy do gorącego sosu. Smacznego!
Żołądki drobiowe w sosie koperkowym................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/05/Zoladki-drobiowe-w-sosie-koperkowym.html