Wykonanie
Składniki:50 dag
żołądków drobiowych2-3 litrów
wody1
marchewka1
pietruszka, korzeń1
cebula czerwona1 kopiasta łyżka posiekanej
natki pietruszkikilka ziaren
ziela angielskiegopieprz i
sól do smaku1 łyżeczka
przyprawy do zupSos:2 czubate łyżki
masła lub
margaryny2 łyżki
mąki2 szklanki
wywaru z żołądków2 kopiaste łyżki posiekanego
koperku5-6 łyżek
śmietanysól i
pieprz do smakuDo garnka wrzucamy żołądki,
marchewkę i
pietruszkę obrane i starte na tarce o grubych oczkach,
ziele angielskie ,
natkę pietruszki i
przyprawę do zup. Wszytko zalewamy
woda i gotujemy ok 1 godzi.
Gotujące się żołądki...................................................Kiedy żołądki będą miękkie, odstawiamy je do przechłodzenia.Z
masła i
mąki robimy zasmażkę, uważając, by
mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny.
Mąka z
masłem.................................................Rozprowadzamy zasmażkę
wywarem z żołądków, zagotowujemy i energicznie mieszamy, tak aby nie postały grudki. Dodajemy
koperek.
Z
koperkiem..........................................................A następnie
śmietanę i doprawiamy
solą i
pieprzem. Gdy sos będzie zbyt gęsty , wtedy podlewamy go 2-3 łyżkami
wywaru z żołądków.
Sosik
koperkowy................................................Przechłodzone żołądki wyjmujemy z
wywaru, kroimy każdy wzdłuż na ciękie paseczki.
Paseczki z żołądków..............................................Pokrojone żołądki wrzucamy do gorącego sosu. Smacznego!
Żołądki drobiowe w sosie
koperkowym................................................