Wykonanie
< Duński deser świąteczny Risalamande – przepis
Herbata orzechowa z dodatkami >Jestem fanką kremów z warzyw jako formy podania zupy. Krem z
buraczków z
mlekiem kokosowym jest moim faworytem wśród kremów. To najpyszniejszy z kremów jaki
jadłam. Jako że w domu jestem jedyną osobą, która
jada kremy bo tylko ja je lubię, to cały garnek należy do mnie ku mojemu zadowoleniu. Polecam !!
(Duża porcja kremu z 1kg
buraczków)1kg dobrych jakościowo
buraków1 litr
wywaru lub
bulionu warzywnegoPuszka
mleka kokosowegoPuszka
szparagów (opcjonalnie)
Przyprawy sypkie:sol,
słodka papryka2 ząbki
czosnkuŚmietana do zabieleniaWykonanie:Ugotować
bulion warzywny lub eksresowo użyć kostki warzywnej do zrobienia
bulionu.
Buraki umyć i zawinąć każdego z osobna w aluminiową folię, włożyć do blaszki np. od ciasta i upiec w temp 190C przez około 1.5 – 2 hKiedy
buraki ostygną, obieramy je ze skórek, kroimy na małe kawałki. Blenderujemy na gładki mus.Dodajemy mus buraczany do
bulionu , doprawiamy
solą,
słodką papryka,oraz 2 ząbkami wyciśniętego
czosnku. Na koniec dodajemy puszkę
mleka kokosowego oraz
śmietanę dla zabielenia . (
śmietanę najpierw zahartować z malą ilością ciepłego kremu, żeby nam nie powstały białe gródki w kremie)Dodatek dla chętnych: krem dobrze smakuje z białymi
szparagami (ja użyłam już gotowych miękkich
szparagów z puszki w zalewie naturalnej)Krem powinien wyjść dość gęsty. Jeśli wyjdzie za rzadki trzeba go nieco zagęścić np.
woda z
mąką. Jeśli wyjdzie za gęsty wtedy dolać więcej
bulionu lub
wody.Do kremu idealnie pasuje
bagietka z
masłem i
ziołami na ciepło.
Mój pomocnik wkładał wszystkie
buraki do piekarnika
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Duński deser świąteczny Risalamande – przepis
Herbata orzechowa z dodatkami >