ßßß Cookit - przepis na Krem z buraczków z mlekiem kokosowym

Krem z buraczków z mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

< Duński deser świąteczny Risalamande – przepis
Herbata orzechowa z dodatkami >
Jestem fanką kremów z warzyw jako formy podania zupy. Krem z buraczków z mlekiem kokosowym jest moim faworytem wśród kremów. To najpyszniejszy z kremów jaki jadłam. Jako że w domu jestem jedyną osobą, która jada kremy bo tylko ja je lubię, to cały garnek należy do mnie ku mojemu zadowoleniu. Polecam !!
(Duża porcja kremu z 1kg buraczków)
1kg dobrych jakościowo buraków
1 litr wywaru lub bulionu warzywnego
Puszka mleka kokosowego
Puszka szparagów (opcjonalnie)
Przyprawy sypkie:sol,słodka papryka
2 ząbki czosnku
Śmietana do zabielenia
Wykonanie:
Ugotować bulion warzywny lub eksresowo użyć kostki warzywnej do zrobienia bulionu.
Buraki umyć i zawinąć każdego z osobna w aluminiową folię, włożyć do blaszki np. od ciasta i upiec w temp 190C przez około 1.5 – 2 h
Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórek, kroimy na małe kawałki. Blenderujemy na gładki mus.
Dodajemy mus buraczany do bulionu , doprawiamy solą,słodką papryka,oraz 2 ząbkami wyciśniętego czosnku. Na koniec dodajemy puszkę mleka kokosowego oraz śmietanę dla zabielenia . (śmietanę najpierw zahartować z malą ilością ciepłego kremu, żeby nam nie powstały białe gródki w kremie)
Dodatek dla chętnych: krem dobrze smakuje z białymi szparagami (ja użyłam już gotowych miękkich szparagów z puszki w zalewie naturalnej)
Krem powinien wyjść dość gęsty. Jeśli wyjdzie za rzadki trzeba go nieco zagęścić np.woda z mąką. Jeśli wyjdzie za gęsty wtedy dolać więcej bulionu lub wody.
Do kremu idealnie pasuje bagietka z masłem i ziołami na ciepło.
Mój pomocnik wkładał wszystkie buraki do piekarnika
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Duński deser świąteczny Risalamande – przepis
Herbata orzechowa z dodatkami >
Źródło:http://panikucharka.pl/zupy-i-kremy/krem-buraczkowy-z-mlekiem-kokosowym