ßßß
Przepis z duńskiej ksiązki kucharskiej- Kogebog for smaa kokke, gotowanie z dziećmi.Deser popularny w Anglii, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Forma podania nie musi być nudna, wystarczy pokroić banana w skośne kawałki, nabić fikuśnie na drewniane patyczki do szaszłyka, ozdobić a efekt będzie miał całkiem niebanalny wygląd. Możemy użyć do niego ulubionego gatunku czekolady czarnej, mlecznej lub białej z dowolnymi dodatkami jak: kolorowe wiórki kokosowe, płatki migdała czy siekane orzeszki.
Składniki:1 dojrzały banan na osobę30 gr czekolady na 1 banana.Dodatki: siekane orzeszki, wiórkiWykonanie:Banana obieramy, kroimy w ukośne kawałki ( tak aby wyszło 6 kawałków)Patyczek od szaszłyka dzielimy na 3 kawałki. Nabijamy na każdy patyczek po 2 kawałki banana.Czekoladę kruszymy, wkładamy do rondelka z małą ilością wody ( aby się nie przypaliła) grzejemy na małym ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia.Możemy też rozpuścić czekoladę w gorącej kąpieli wodnej.W garnku gotujemy wodę, wkładamy do niego mniejszy rondelek w którym znajduje się połamana czekolada. Trzymamy na małym ogniu, czekamy aż czekolada w rondelku rozpuści się pod wpływem gorącej kąpieli.Rozpuszczoną czekoladą polewamy każdy patyczek z bananem, posypujemy wierzch orzeszkami i wiórkami.Czekamy aż czekolada zastygnie na bananach.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Mazurek wielkanocny wiśniowo-czekoladowyPascha Wielkanocna >