ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane:

Ciasto ucierane:

nazwa

Wykonanie

Są wakacje, jest pogoda są i dojrzewające owoce we w miarę przystępnych cenach. Są i wiśnie. Wiśnie, które bardzo lubię, zwłaszcza w różnego rodzaju wypiekach, deserach i przetworach. Propozycja na dziś to ciasto wiśniowe, nieco nawiązujące do słynnego kruchego z malinami i pianką, jednak na spodzie z ciasta ucieranego. Co za tym idzie, jest ciut łatwiejsze i szybsze - choć co kto lubi. Wydaje mi się, że sporym plusem tego ciasta jest fakt, że zrobić możemy je o dowolnej porze tak dnia jak i roku, trzeba tylko mieć w zanadrzu mrożone wiśnie (o mrożeniu już się rozpisałam, tu dodatkowo przed mrożeniem drylujemy). Nie chcę nic sugerować, ale opłaca się to zrobić teraz, kiedy dostaniemy je za grosze, a nie zimą gdy cena za kilogram dobija do dwóch dyszek. Jednak co kto lubi... ja muszę mieć swoje zapasy. Układanie wisienek może być ciekawym zajęciem nawet dla kilkulatka, jeżeli mamy możliwość zaangażowania młodocianej pomocy kuchennej to dlaczego z tego nie korzystać? :)
250 g margaryny
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 - 4 łyżki mleka
600 g wiśni (mniej więcej, mogą być świeże lub mrożone)
Margarynę żółtka i cukier ubijamy mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy, a następnie dodajemy do margaryny, cukru i żółtek - dokładnie mieszamy. Gdy trzeba dolewamy mleka, tak aby otrzymać gęstą masę, jednak dającą się bez problemu mieszać łyżką. Ciastko wykładamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą i kładziemy wydrylowane wiśnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (na 0,5 litra każde)
1/2 szklanki oleju
Gdy ciasto już się piecze, możemy ubić białka. Dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż ten się rozpuści. Wtedy wsypujemy budyniowy proszek i mieszamy dokładnie. Na końcu wlewamy olej (u mnie rzepakowy) i mieszamy tylko do połączenia składników, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy pianę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy do jej zrumienienia, czyli w przybliżeniu pół godziny.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,341954983,title,Ciasto-ucierane-z-wisniami-i-budyniowa-pianka,index.html