Wykonanie
składnikiciasto* 5
żółtek* 1
margaryna (250 g)* 2 i 1/2 szklanki
mąki* 3 łyżki
cukru pudru* 2 łyżeczki
proszku do pieczeniapianka* 5
białek* 2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe* 1 szklanka
cukru* 1
cukier wanilinowy* 1/2 szklanki
oleju* 1 opakowanie
wiśni mrożonych (450 g)Sposób wykonania
Mąkę,
proszek do pieczenia, przesiać, dodać
cukier,
żółtaka,
margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować
margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Kiedy spód już jest chłodny ubić
białka z
cukrem i
cukrem wanilinowym na sztywno, dodać proszek budyniowy i dalej ubijać do dokładnego połączenia, następnie ciągle ubijając dolewać po trochu
olej.Pianę wyłożyć na podpieczony spód, na pianę wyłożyć zamrożone
wiśnie, a na nie zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i piec ok. 40 min.Wystudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.