ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniową pianką i wiśniami ^

Ciasto z budyniową pianką i wiśniami ^

nazwa

Wykonanie

składniki
ciasto
* 5 żółtek
* 1 margaryna (250 g)
* 2 i 1/2 szklanki mąki
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka
* 5 białek
* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 1/2 szklanki oleju
* 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 g)
Sposób wykonania
Mąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.
Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Kiedy spód już jest chłodny ubić białka z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać proszek budyniowy i dalej ubijać do dokładnego połączenia, następnie ciągle ubijając dolewać po trochu olej.
Pianę wyłożyć na podpieczony spód, na pianę wyłożyć zamrożone wiśnie, a na nie zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i piec ok. 40 min.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/04/ciasto-z-budyniowa-pianka-i-wisniami.html