ßßß Cookit - przepis na Dżem bananowy

Dżem bananowy

nazwa

Wykonanie

Często banany po zakupie szybko zaczynają robić się czarne. Nie zawsze jest ochota je od razu wszamać dlatego najszybszą alternatywą jest zrobienie dżemu, który dzięki cytrynie na dłużej pozwoli nam się cieszyć owocami. Przepis z bloga Zjem to .
Składniki :
5 dojrzałych bananów
50 ml wody
sok z 1/2 cytryny
nasiona z 1/2 laski wanilii ( opcjonalnie) ( pominęłam )
Banany tniemy w plastry. Umieszczamy w rondelku razem z pozostałymi składnikami. Stawiamy na niewielki ogień i smażymy aż banany się całkowicie rozpadną. U mnie trwało to jakieś 10 minut.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli będziecie go przechowywać dłużej słoiki należy zapasteryzować.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/05/Dzem-bananowy.html