Wykonanie
Często
banany po zakupie szybko zaczynają robić się czarne. Nie zawsze jest ochota je od razu wszamać dlatego najszybszą alternatywą jest zrobienie
dżemu, który dzięki
cytrynie na dłużej pozwoli nam się cieszyć
owocami. Przepis z bloga Zjem to .
Składniki :5 dojrzałych
bananów50 ml
wodysok z 1/2
cytrynynasiona z 1/2
laski wanilii ( opcjonalnie) ( pominęłam )
Banany tniemy w plastry. Umieszczamy w rondelku razem z pozostałymi składnikami. Stawiamy na niewielki ogień i smażymy aż
banany się całkowicie rozpadną. U mnie trwało to jakieś 10 minut.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli będziecie go przechowywać dłużej słoiki należy zapasteryzować.Smacznego :)