Wykonanie
Miał być tylko dodatkiem do
tortu,ale zachwycił nas, stał się ulubionym smarowidłem do
chleba i nadzieniem naleśników.Gęsty, esencjonalny i powstaje w kilka chwil.Ma jedną wadę - niezbyt atrakcyjny kolor,ale za to smak w zupełności to rekompensuje,oczywiście jeśli lubicie
banany.
Składniki:5 dojrzałych
bananów50 ml
wodysok z 1/2 dużej
cytrynynasiona z 1/2
laski wanilii (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Wodę i
sok z cytryny zagotować. Wrzucić pokrojone
banany, wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( u mnie trwało to ok. 20 minut) Pod koniec gotowania dodać
wanilię i wymieszać. Jeśli lubicie słodkie
dżemy, możecie dodać
cukier do smaku, ja tego nie zrobiłam.Gorący
dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry nogami. Jeśli
dżem ma być przechowywany dłużej, słoiki należy zapasteryzować.Smacznego :)