ßßß Cookit - przepis na Dżem bananowy

Dżem bananowy

nazwa

Wykonanie

Miał być tylko dodatkiem do tortu,
ale zachwycił nas, stał się ulubionym smarowidłem do chleba i nadzieniem naleśników.
Gęsty, esencjonalny i powstaje w kilka chwil.
Ma jedną wadę - niezbyt atrakcyjny kolor,
ale za to smak w zupełności to rekompensuje,
oczywiście jeśli lubicie banany.
Składniki:
5 dojrzałych bananów
50 ml wody
sok z 1/2 dużej cytryny
nasiona z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Wodę i sok z cytryny zagotować. Wrzucić pokrojone banany, wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( u mnie trwało to ok. 20 minut) Pod koniec gotowania dodać wanilię i wymieszać. Jeśli lubicie słodkie dżemy, możecie dodać cukier do smaku, ja tego nie zrobiłam.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry nogami. Jeśli dżem ma być przechowywany dłużej, słoiki należy zapasteryzować.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/09/Dzem-bananowy.html