Wykonanie
Jakże banalnie proste jest wytwarzanie
ricotty a ja durna czekałam z przepisami zawierającymi
ricottę aż pojadę do miasta na zakupy. W końcu zmobilizowałam się i zrobiłam ją sama :) Najbardziej w tym przepisie podoba mi się to, że konsystencję
sera czy ma być bardziej kremowy czy suchy sami możemy regulować. Robimy taką jaką potrzebujemy a dla mnie to dodatkowa zaleta tego
serka bo akurat potrzebowałam jej nieco suchej do masy serowej. Bałam sie, żeby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie. Sernik udał się na 5 a nawet 6 ( przepis wkrótce ) :) Przepis z mediterranealicious.com .
Składniki :2 L
mleka ( użyłam pełnotłuste )500 ml
maślankiszczypta
soliDo garnka wlewamy
mleko i
maślankę, dodajemy
sól. Ustawiamy na niewielkim ogniu i powoli mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Mleko po pewnym czasie zacznie się pienić i zobaczymy grudki
sera. Kiedy całość zacznie wrzeć ściągamy z ognia i zostawiamy na 10 minut. Następnie łyżką cedzakową ściągamy
ser na gazę lub tetrę umieszczoną na sitku. Na końcu przelewamy całość przez tą samą tetrę ale nie bezpośrednio po
serze tylko z
boku.Sami decydujemy jakiej konsystencji chcemy
ricottę. Ja potrzebowałam dość suchej dlatego odcedziłam ją znacznie, natomiast jeśli chcecie kremową to nie należy długo odcedzać
sera. Jeśli
ser będzie za suchy możecie dodać
serwatki po odcedzaniu i nadać mu kremowej konsystencji.Smacznego :)