ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z nadzieniem cynamonowo - orzechowym

Bułeczki z nadzieniem cynamonowo - orzechowym

nazwa

Wykonanie

Genialne !! Przepyszne !!! Opętały mnie ;) Mięciutkie, cynamonowo- orzechowe. Cudownie smakują z kubkiem gorącej kawy - tak właśnie je pochłaniałam. Przepis z Tego bloga.
Składniki na ciasto : ( na 8 sporych lub 10 mniejszych bułeczek. Proponuję zrobić 10 mniejszych, ciasto będzie cieńsze i lepiej da się formować bułeczki. Ja zrobiłam 8 i nie wyszły tak śliczne jak Tutaj bo ciasto było dość grube ).
1 łyżka suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
4 duże jaja
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
3 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej ( użyłam tortowej ) + więcej do podsypywania przy wyrabianiu
1/2 szklanki miękkiego masła
Drożdże zalewamy wodą, dodajemy 1/2 szklanki mąki, mieszamy trzepaczką. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować ( na ok 1 godzinę ).
Kiedy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego jaja, sól, cukier i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera wyposażonego w hak na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei dodajemy więcej mąki ( musiałam dodać ok 150 ml mąki ). Na koniec dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy do momentu aż całe się wchłonie a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tu również musiałam lekko dosypać mąki.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Nadzienie :
1/2 szklanki orzechów pekan ( użyłam włoskich ) posiekanych a najlepiej zmiksowanych na drobno
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
Wszystkie składniki nadzienia łączymy razem. Jak pisałam wyżej zmiksowałam orzechy z cukrem i cynamonem na proszek.
Ponad to :
1 duże jajo
1 łyżka wody
1 łyżka płynnego miodu
cukier demerara do posypania wierzchu bułek
około 1/3 szklanki roztopionego masła
Ciasto dzielimy na 8-10 równych części. Robimy z nich kulki, kładziemy na stolnicy, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 10 minut.
Następnie każdą kulkę wałkujemy na prostokąt o wymiarach 8x20 cm, nie muszą być idealne.
Smarujemy masłem.
Posypujemy 1 1/2 - 2 łyżki nadzienia, równomiernie rozprowadzamy.
Następnie na środku robimy nacięcia odległe od siebie o ok 7 milimetrów . Wyjdzie ich około 8-9. Odległych od krawędzi około 25 milimetrów.
Dłuższy bok zwijamy w dość ciasnego naleśnika. Zaczynamy zwijanie od grubości około 1 cm.
Kolejno dalszą końcówkę zaczynamy zwijać do środka.
Ustawiamy czubek od którego zaczęliśmy do góry i dalej zwijamy.
Gotowe
Tak uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem w dość sporych odstępach. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajo, wodę i miód mieszamy razem. Po wyrośnięciu bułeczek smarujemy tą mieszaniną. Posypujemy cukrem demerara ( mi zostało trochę nadzienia orzechowo-cynamonowego i tym posypałam wierz bułeczek).
Pieczemy 15 -20 minut, jeśli zaczną się za mocno rumienić przykryć od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/10/Buleczki-z-nadzieniem-cynamonowo-orzechowym.html