Wykonanie
Akurat u mnie w lodówce stało
mleko migdałowe kiedy zobaczyłam ten przepis. Nie mogłam nie zrobić. Bardzo smaczne, pięknie pachnące. Nic więcej pisać nie trzeba, wystarczy usmażyć i delektować się :) Przepis autorski Pinkcake, która prowadzi blog Trochę inna
cukiernia .
Składniki :2 szklanki
mleka migdałowego, owsianego lub koziego ( u mnie
migdałowe )2 szklanki
mąki np.poznańskiej, wrocławskiej, mieszanki bezglutenowej ( u mnie tortowa )3/4 - 1 szklanka
wody ( w zależności jakiej
mąki użyjemy, każda inaczej chłonie
wodę - mi wystarczyło 3/4 szklanki )1 łyżka
wody różanej ( czystego hydrolatu - niestety już nie mam dałam ekstrakt
waniliowy )1 łyżka
miodu,
cukru lub
syropu z agawy1-2 łyżki
olejuszczypta
soliolej lub kawałek
słoniny do smażeniaWszystkie składniki mieszamy za pomocą trzepaczki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta ale lejąca.Patelnię spryskujemy
olejem, lub smarujemy za pomocą pędzelka lub nacieramy
słoniną. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Powinny być cieniutkie - ja zrobiłam nieco grubsze niż Pinkcake i również były pyszne. Lepiej mi się je smażyło jak ciasto było dość lejące.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego :)