Wykonanie
Zostały Wam
ziemniaki z obiadu, nie wiecie co z nimi zrobić, no to już wiecie ;) A jak nie macie pozostałości z obiadu to ugotujcie i zróbcie bo te krokieciki są naprawdę smaczne. Myślałam, że mój mąż będzie kręcił nosem bo zawierają
miętę ale nie zjadł ze smakiem i nawet dostałam pochwały za to danko a tzatziki świetnie tu pasują. Przepis z bloga Mozaika życia .
Składniki : ( z podanej porcji wychodzi dość sporo )1 kg
ziemniaków2-3
jajka3-4 łyżki pokruszonej
fety2-3 łyżki
mąki + do obtoczenia krokietów2 łyżki posiekanej świeżej
mięty ( dałam mniej suszonej ale i tak była wyczuwalna)3 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzolej do smażenia
Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praske. Dodajemy resztę składników, mieszamy aby całość się połączyła i była jednolita konsystencja. Doprawiamy do smaku. Mokrymi rękoma formujemy krokieciki, obtaczamy w
mące i smażymy na
oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy z
sosem tzatziki .Smacznego :)