ßßß Cookit - przepis na Czosnek konserwowy

Czosnek konserwowy

nazwa

Wykonanie

Kiedyś przy zaprawianiu cebulki zostało mi dość sporo zalewy. A, że miałam dużo czosnku, szybko go obrałam, władowałam do słoika i zalałam zalewą. To był strzał w 10 bo czosnek wyszedł bardzo pyszny. W tym roku pokusiłam się o dodanie do części słoiczków papryczki chilli. Jeszcze nie znam efektu ale czy będą pikantne czy nie na pewno bedą bardzo smaczne :)
Składniki na zalewę : ( zalewa taka sama jak w przypadku papryki czy cebulek, zawsze czosnek zaprawiam przy okazji gdy robię tamte )
1,5 litra wody
1,5 szklanki octu
10 łyżek cukru
2 łyżki soli
Wszystkie składniki zagotowujemy. Odstawiamy aby zalewa przestygła.
Ponad to :
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca
Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziele. Czosnek obieramy, ściśle układamy w słoikach, zalewamy zalewą. Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/08/Czosnek-konserwowy.html