Wykonanie
Prawdę mówiąc kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu kuchenne wzloty i upadki
młodej mężatki aż dostałam ślinotoku na sam widok.
Potem widziałam go na innych blogach, widać cieszy się uznaniem i wcale się nie dziwię bo jest naprawdę rewelacyjny. W sam raz dla małych łasuchów, na pewno będą wyjadać palcami ze słoiczka tak jak ja ;).
Składniki :2 bardzo dojrzałe
bananypół szklanki
cukru50 g
czekolady deserowejłyżka
soku z cytryny lub
pomarańczypół łyżeczki
kardamonu ( nie miałam więc u mnie bez )
Banany kroimy w kawałki, przekładamy do rondelka. Dodajemy sok,
kardamon i
cukier. Dusimy na niewielkim ogniu około 5-7 minut cały czas mieszając. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną
czekoladę. Mieszamy do momentu aż
czekolada się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą. Całość można zmiksować blenderem na jednolity krem. Po ostygnięciu przekładamy do pojemniczka i umieszczamy w lodówce gdzie można przechowywać do
trzech tygodni.Smacznego :)