ßßß Cookit - przepis na Łączna liczba wyświetleń

Łączna liczba wyświetleń

nazwa

Wykonanie

Składniki
biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
180 g maki
50 g orzechów włoskich
1 budyń śmietankowy
1 biała czekolada
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
2 kostki masła
5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1/2 kieliszka spirytusu
do nasączenia
1/2 szklanki mocnej herbaty
1/2 kieliszka wódki
do dekoracji:
1 śmietana 30% (330ml)
2 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
wiórki kokosowe
perełki cukrowe
ozdoby z przepisu
czekolada plastyczna
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotować biszkopt, na końcu dodać zmielone orzechy i posiekana czekoladę. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy 23 cm i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 części.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, a następnie ubijać na parze aż piana będzie gorąca. Wystudzić, co jakiś czas mieszając.
Kakao zalać odrobina wrzącej wody i wystudzić. Miękkie masło utrzeć i porcjami dodawać wystudzone jajka. Pod koniec dodać sparzone kakao i wódkę.
Masę podzielić na 2 części. Biszkopta nasączyć i rozsmarować masę. Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę masy. Przykryć ostatnim krążkiem.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixów. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować wierzch. Ozdobić perełkami. Boki tortu obsypać wiórkami.
Z czekolady plastycznej przygotować ozdoby. Udekorować wierzch tortu. Tort schłodzić.
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/tort_smietanowo_kakaowy.htm