ßßß Cookit - przepis na Pasztet z dziczyzną

Pasztet z dziczyzną

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Boczek solony po mojemu
Moja kolejna wędzarnia »
Pasztet z dziczyzną
Składniki:
- 2 kg mięsa z dzika (okrawki z rozbioru: boczek, podgardle, łopatka, karkówka),
- 0,5kg mięsa z jelenia,
- 0 , 5 kg podgardla wieprzowego,
- 0,5kg piersi indyczej (można zastąpić mięsem z królika),
- 0,5 kg wątróbek indyczych,
- 4-5 marchewek średniej wielkości,
- 0,5 selera,
- 2-3 korzenie pietruszki,
- 2 cebule
Mięso pokroić w duże kawałki i lekko obsmażyć. Obsmażanie zacząć od podgardla. To samo zrobić z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu. Wystudzić i zemleć na drobnym sitku 2-3mm. Wątroby nie smażymy. Mielemy surowe i dodajemy do masy mięsnej.
Do otrzymanej masy dodać:
- 3 jaja,
- 2 łyżki bułki tartej,
- świeżo startą gałkę muszkatołową (całą),
- sól, pieprz – do smaku,
- 2 garści suszonych grzybów leśnych (wcześniej sparzyć i rozdrobnić – można zemleć razem z mięsem),
- 10 śliwek wędzonych (najlepsze własnoręcznie wędzone, żeby nie popsuć smaku) - pokrojonych w drobna kostkę
Jeśli masa jest sucha należy dodać trochę wywaru z duszenia mięs z warzywami. Konsystencja ma być dość luźna, jak na smarowną pasztetową.
Masą napełnić blaszki lub foremki jednorazowe. Na wierzch można położyć plastry wędzonego boczku.
Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.
Smacznego
niedziela, 15 marca 2015, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2015/03/Pasztet-z-dziczyzna.html